tiistai 14. lokakuuta 2008

Sunnuntai - bodega ja taikajuoma / Sunday - bodega and magic potion

Heräsin herätyskelloni hyvin ärsyttävään ääneen n. 10 aikaan. Tiesin, että tänään oli Espanjan kansallispäivä, joten en kiirehtinyt. Tänään oli rento, ansaittu vapaapäivä. Tai no, niin ainakin luulin.
Heti maittavan aamupalan jälkeen isäntäperheeni äiti päätti viedä minut ostoksille johonkin pieneen ostoskeskukseen. Ostin sieltä tuliaiset perheelleni, ja isäntäperheeni äiti grillijuhlaan tarvittavat tarvikkeet. Toisin sanoen mucho mucho lihaa.
Vaikka kumpikaan meistä ei osaa toistensa kieltä, niin kommunikaatiomme sujuu yllättävän hyvin. Ehkä voisin jopa sanoa, että ymmärrän hieman espanjaa :)
Ostoksien jälkeen suuntasimme toiseen suurempaan ostoskeskukseen hakemaan Albaa ja Jenniä. Tytöt hyppäsivät autoon ja sitten kohteena oli talomme. Haimme hostini kotoa ja minulle ruokaa (pastaa).
Perheeni oli puhunut siitä, että veisivät minut bodegaan, joka on siis kellari, jossa valmistetaan perinteisesti viiniä. Eli ei tehdastavaraa, vaan aitoa, huolella tehtyä hyvää viiniä.
Kylä, jossa tämä bodega oli, on nimeltään Antimio de Arriba. Bodega, johon olimme matkalla oli isäntäperheeni ystävvien tila. Kun saavuimme kauan odotettuun paikkaan, olin hyvin innoissani, koska Espanja, jonka olin mielikuvituksissani luonut, oli juuri tämä paikka. Karu, mutta silti lämmin maalaisalue. Hurmaavia maalaisasuntoja ja söpöjä kumpuja, joissa oli pienet ovet maanalaiseen viinikellariin.
Perheeni ysätäv johdatti meidät bodegaan. Hän aukaisi oven, ja laskeuduimme portaita alas isoon ja avaraan ruokailutilaan. Bodega oli yllättävän suuri. Ruokailutilan lisäksi siellä oli eri huoneita/alueita viinin valmistukseen. Meille annettiin lyhyt opastettu kierros bodegassa. Perinteinen viinirypäleiden murskaaja; pitkä n. 3000 vuotta vanha paksu puu. Tässä käytetään ainoastaan lihasvoimaa, ei koneita. Murskaamisen jälkeen viinirypäleiden mehu valuu lattialla olevasta kourusta isoon altaaseen, jossa sen annetaan olla pari päivää. Altaan jälkeen mehut siirretään suureen säiliöön, missä se saa levätä 3-4 kuukautta. Tämän jälkeen sitä juodaan aterioiden ohessa tai muuten vaan.
Sain maistaa todella hyvää viiniä, joka oli juuri saatu valmiiksi. Kierroksen jälkeen olikin ruoka-aika. Kaikilla oli hirmuinen nälkä. Ruokana oli perinteistä perunalihakeittoa: patata con carnea ja tonnikalasipulipiirakka, empanada. Piirakka oli hyvin maukasta. Patata con carnea en maistanut, mutta voin sanoa olevani hyvin onnellinen, että olen kasvissyöjä, sillä keitossa olevan lihan luita ei oltu poistettu lainkaan. Säälin vieressä istuvaa Jenniä, joka kohteliaasti (väkisin) yritti syödä keittoa :D Itse sain nauttia herkullisesta pastasta! Parin tunnin seurustelun ja kyläkiertueen jälkeen menime takaisin kotiin valmistelemaan grillijuhlia. Vieraiksi otiin kutsuttu Jenni, Alba, Alban perhe ja hostini paras ystävä, Sito.
Kyseessä olevaa grillijuhlaa ei juhlittu ulkona, vaan pohjakerroksessa, missä sijaitsi ruokailutila takkoineen. Eli lihat grillattiin takassa. Itse sain grillattuja kasviksia maukkaan salaatin kanssa. Tunnelma oli ruokailussa hyvin espanjalainen. Juttelemista, nauramista ja käsien huitomista. Ruuan jälkeen oli jälkiruuan ja taikajuoman aika. Jälkiruuaksi oli tuoreita hedelmiä ja pähkinöitä. Olen oppinut yhdistämään viinirypäleen ja saksanpähkinän maut. Tosi hyvä ja maukas yhdistelmä! :)
Taikajuoma oli illan kohokohta. Netistä tulostettu loitsu luettiin ääneen ennen kuin juomaa sai juoda. Aineksiin kuului mm. hedelmiä, kuten banaani, omena, päärynä, sitruuna... ja eräs salainen aine, jota en suostu paljastamaan. Taikajuoma sytytettiin palamaan. Näky oli aivan upea ja taianomainen. Juoman annettiin kylpeä tulessa n. 20 minuuttia ja tämän jälkeen jokaiselle jaettiin pieni puinen kuppi. Juoma kaadettiin paloiteltujen hedelmien kera. Maku oli HYVIN vahva. Itse en saanut juotua kuin puoleen väliin. Minua rohkaistiin juomaan se loppuun, mutta en millään pystynyt.
Upean kokemuksen (illallisen) jälkeen n. 12 aikaan yöllä päätimme lähteä hostini kaverin luokse. Nautimme iltaa pienen porukan kanssa katsellen elokuvaa, joka oli by the way dupattu espanjaksi, soitellen sähkökitaraa ja jutellen maailman asioista. Kotiin pääsin vasta puoli kolmen maissa. Vieraamme lähtivät kolmen aikaan aamuyöllä, ja pääsin nukkumaan heti sen jälkeen.
Päivä oli aivan mahtava. Koin uusia, espnajalaisia asioita, joita ei kovin usein voi kokea.
Tällainen päivä minulla! Hasta luego, amigos!! :)
PS. Me encanta España!

Terveisin Dilek

Sunday - bodega and magic potion

I woke to the very annoying sound of my alarm clock at 10. I knew that it was the Spanish National Day and so I didn’t hurry. It would be a relaxed and well-earned day off. Or so I thought.Right after the tasty breakfast my host mother decided to take me shopping in a small mall. I bought some souvenirs for my family and the host mother bought the things needed in our barbecue. In other words: mucho mucho meat.Even if we don’t know each other’s languages we communicate surprisingly well. Maybe I could even say that I understand some Spanish :)Then we headed for a bigger mall to fetch Alba and Jenni. The girls hopped into the car and we went to our house to fetch my host and some pasta for me.
My family had been talking about taking me to a bodega which means a cellar where wine is prepared traditionally. I.e. no bulk stuff but genuine good wine which is prepared with care.The village where the bodega was is called Antimio de Arriba and the bodega is owned by some friends of my host family. When we arrived there I was very excited because the place looked quite like the Spain I had created in my imagination. Rough and yet cosy countryside. Charming country houses and cute mounds with small doors to the underground wine cellar.My family’s friend showed us into the bodega. He opened the door and we went down the stairs into a big dining area. The bodega was surprisingly large. Apart from the dining area there were different rooms/spaces to work on the wine. Then we had a short guided tour in the bodega. We saw a traditional grape press which was a long 3000-year-old wooden thing. Only muscle power is used, no machines are involved. After pressing, the juice from the grapes goes along a channel to a big basin where it is left for a couple of days. Then it is put into a container where it can rest for 3-4 months. After that it is ready to be consumed at meals or otherwise.I was given some very good wine, just out of the container. After the tour it was time to eat. Everybody was starving. We had some traditional dishes, potatoes and meat in a broth, Patata con carne, and a tuna and onion quiche, Empanada. The quiche was very tasty. I didn’t have any Patata con carne but I can tell I’m very happy of being a vegetarian for they hadn’t taken away the bones from the meat. I pitied Jenni, who politely tried to eat the dish :D I myself enjoyed my delicious pasta! After the meal and a tour round the village we left for home to prepare our barbecue night. Jenni, Alba, Alba’s family and my host’s best friend, Sito, were also invited.We didn’t have the barbecue outdoors but in the basement where there is a dining room with a fireplace. And that’s where the meat was prepared. I had grilled vegetables with a nice salad. The atmosphere was very Spanish: talk, laughter and hands waving about. After the meat course it was time for a dessert and the magic potion. We had fresh fruit and nuts for dessert. I’ve learnt to combine the tastes of grapes and hazel nuts. What a good and tasty combination! :)The magic potion became the highlight of the evening. Before we were allowed to drink the potion a spell was read aloud (taken from the Internet). The ingredients of the potion are fruit like bananas, apples, pears, lemons... and a secret ingredient which I won’t reveal. The potion was actually lit up. It looked magnificent and magic. They let the potion be on fire for 20 minutes and after that everybody was given a small wooden cup. There were pieces of fruit in the drink and the taste was VERY strong. I could drink only half of it. People encouraged me to finish my drink but I couldn’t.After the great experience (dinner) round 12 o’clock at night we decided to go and see a friend of my host. We had a nice evening watching a film - which was, by the way, dubbed in Spanish - playing the electric guitar and chatting. We came home as late as half past two. Our guests left at three and then I went to bed.What a wonderful day! I experienced new, truly Spanish things, which doesn’t happen every day. Hasta luego, amigos!! :)PS. Me encanta España!
Greetings from Dilek

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kokoajanko te siellä syötte? :)

Kateeksi käy, haluaisin päästä maistelemaan espanjalaisia herkkuja.

Nauttikaa viimeisistä lomahetkistä!

Anonyymi kirjoitti...

vau.. Kuulosti aivan mahtavalta.. Oli varmasti upea kokemus :)

t.Karoliina H